Στραγγιστό κατσικίσιο γιαούρτι «Βελούδο»
Πολύτιμο για την υγεία μας!
Από την αρχαιότητα, η κατανάλωση γιαουρτιού θεωρείται ότι προσφέρει πολλαπλά οφέλη στην ανθρώπινη υγεία. Αναμφισβήτητα το γιαούρτι αποτελεί βασικό τρόφιμο της μεσογειακής διατροφής χάρη στην υψηλή του περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά και τις ευεργετικές του δράσεις στην υγεία. Το κατσικίσιο γιαούρτι, επειδή παρασκευάζεται από φρέσκο κατσικίσιο γάλα είναι πιο αγνό από το αγελαδινό, μιας και τα κατσίκια είναι από τα ζώα που εκτρέφονται ελεύθερα και επιλέγουν από μόνα τους καθαρό χώρο βοσκής και διαβίωσης ενώ δεν επιβαρύνονται με ορμόνες όπως τα βοοειδή. Η καζεΐνη του είναι πιο διαλυτή από του αγελαδινού, γι’ αυτό και απορροφάται πιο εύκολα προσδίδοντάς του καλύτερη ποιότητα, χωνεύεται εύκολα λόγω της σύστασης του και περιέχει μικρότερη ποσότητα λακτόζης.
Συμβάλλει ευεργετικά στην:
- Πρόληψη οστεοπόρωσης
- Ενίσχυση της υγείας του εντέρου
- Ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος
- Μείωση του σωματικού βάρους
Ιδιότητες:
Το γιαούρτι είναι μια από τις αρχαιότερες τροφές που γνωρίζει ο άνθρωπος. Οι Αιγύπτιοι και οι αρχαίοι Έλληνες το γνώριζαν καλά τις θρεπτικές του ιδιότητες και τις θετικές του επιδράσεις στα έντερα. Περιέχει υψηλό ποσοστό πρωτεϊνών, ασβεστίου, φωσφόρου, ψευδαργύρου, βιταμινών Α, Β2 και Β12. Ο συνδυασμός όλων αυτών των συστατικών συμβάλλει στη γρήγορη ανάπτυξη του οργανισμού και στη διατήρηση της υγείας του ανθρώπου. Περιέχει επίσης ζωντανούς μικροοργανισμούς (οι οποίοι προκύπτουν μετά τη ζύμωση του γάλακτος) οι οποίοι ρυθμίζουν την ισορροπία της εντερικής χλωρίδας, που είναι σημαντική για τη σωστή λειτουργία του εντέρου και την αποφυγή γαστρεντερικών προβλημάτων
Εξαιτίας της χαμηλότερης περιεκτικότητας του σε λακτόζη, το κατσικίσιο γιαούρτι καθίσταται πιο εύπεπτο σε σύγκριση με το αγελαδινό. Για τον λόγο αυτό προτείνεται σε άτομα που παρουσιάζουν δυσανεξία στη λακτόζη.
Αντίθετα λόγω της υψηλότερης περιεκτικότητας του σε ασβέστιο, μαγνήσιο και άλλα θρεπτικά μεταλλικά στοιχεία, αυξάνει την οστική μάζα συμβάλλοντας στην πρόληψη της οστεοπόρωσης και της οστεοπενίας.
Χάρη στην ιδιαίτερη σύνθεση των πρωτεϊνών του το κατσικίσιο γιαούρτι προτείνεται σε άτομα που παρουσιάζουν αλλεργία στο αγελαδινό.
Έχει μεγαλύτερη περιεκτικότητα, σε σχέση με το αγελαδινό, σε βιταμίνη Α η οποία βοηθάει στην όραση και σε λιπαρά οξέα που παίζουν σημαντικό ρόλο στις διάφορες λειτουργίες του οργανισμού.
Το κατσικίσιο γιαούρτι έχει αντισηπτικές ιδιότητες λόγω μιας ουσίας του περιέχει, του γαλακτικού οξέος, που εμποδίζει τη ζύμωση και την απορρόφηση των τοξινών.
Οι πρωτεΐνες στο γιαούρτι είναι υψηλής βιολογικής αξίας, ενώ η ποιότητά τους είναι ανώτερη από του γάλακτος.
Το γιαούρτι συμβάλλει στην ανάπτυξη και σωματική διάπλαση των παιδιών.
Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και είναι ευεργετικό σε περιόδους ανάρρωσης, συμβάλλει στη μείωση των λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος στις γυναίκες και βοηθά στην πρόληψη και αντιμετώπιση παθήσεων του πεπτικού συστήματος.